Povestea nespusa a unei fotografii ;Cea mai scumpa rochie fotografiata vreodata:

In toamna lui 2012 toate agentiile de stiri au inceput sa promoveze un titlu cu priza  la publicul feminin ; cea mai scumpa rochie din lume … Stirea a fost preluata tradus si distribuita pe tot globul   si bineinteles media romaneasca nu s-a dat deoparte.

Pe ProTV aparea stirea cu titlul “ Cea mai scumpa rochie din diamante din lume costa 5,7 milioane $ si cantareste   13,5 kilograme”. Pe RealitateaTv titlul era : “Cea mai SCUMPĂ şi mai EXTRAVAGANTĂ rochie din lume, la un show în Ucraina. Costă 4,5 milioane de dolari” . Diferenta semnificativa de pret pentru aceeasi rochie consta in faptul ca o stire prezenta pretul incluzand taxele si impozitele de achitat – iar cealalta stire nu facea referire la taxe. Titluri similare in aceeasi perioada pe RTV si Libertatea.

O rochie mult mai interesanta, fara diamante si mult mai usoara (485 de grame) fusese promovata de aceleasi agentii de presa cu un an inainte, in iunie  2011. Rochita alba a fost purtata de Marlyn Monroe si se vanduse in cusul lunii iunie 2011 la o licitatie. Pretul de pornire fusese de un million de dolari si se estimase ca pretul platit  se va ridica pana la circa trei milioane. In cele din urma licitatia s-a inchis mult peste asteptari ,  la 4,6 milioane de dolari , iar cumparatorul a trebuit sa mai plateasca taxe si impozite de 1,065 milioane de dolari. Astfel  pretul s-a apropiat tot de aceaasi suma de  5,7 milioane de dolari. O rochie simpla , alba , de vara , fara nici un diamant, produsa foarte ieftin fiind facuta din fibra de acetat (practic fibra se obtine din reziduuri de bumbac tratate cu anhidrida acetica ). In 1954 o serie de fotografii cu Marylyn Monroe imbracata in aceasta rochie facea inconjurul lumii.

Povesta seriei foto:

Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă

Imaginea divei blonde cu rochia ridicandu-se datorita curentului de aer si dezvelindu-i picioarele este una emblematica. Sau iconica – revenim cu termenul atat de popular in ultimul timp. In timp ce  Marilynn Monroe se afla deasupra gratarului unei guri de aerisere a metroului din New-York , celalat actor al scenei respective , Tom Ewell, arunca priviri pofticioase dupa cum cerea scenariul iar Billy Wilde (producatorul filmului SevemYears Itch) nota ca imaginea se va identifica cel mai bine cu cel mai puternic sex-simbol al momentului. Scena a fost initial filmata la primele ore ale diminetii in data de 15 septembrie 1954 la intersectia Strazii 52 cu Lexington. Intens meditizata anterior locatia a fost asuper aglomerata . Mii de newyorkezi au vemit sa arunce o privire si cateva zeci de bodyguarzi pentru mentinera ordinii. Prin gesture si priviri Marilynn s-ar fi “jucat” cu camerele de filmare si cu  cele foto , spre deliciul publicului si al fotografilor si spre marea nemultumire a sotului , Joe Dimaggio. Una dintr palele de vant a fost ceva mai puternica si a ridicat rochia atat de mult incat s-au putut vedea chiloteii, tot albi , bineinteles extreme de la moda. Puritanii vremii au considerat imaginile scandaloase iar scena a fost refilmata si refotografiata in conditii de studio , filmul pastrand secvente la limita acceptatat de publicul vremii. In forma finala a filmului rochia nu s-a ridicat  prea mult peste genunchi. Fotografiile facute insa au continuat sa circule si bineinteles ca mai appreciate erau cele ce aratau cat mai mult din picioarele divei. Nu exista un singur autor al serie de fotografii facute divei in rochie alba. Multi cunoscuti fotografi ai momentului au fost  invitati la eveniment printre care si  Garry Winnogrand si Elliott Erwitt.  Si daca rochia originala  a fost evaluat la 5,7 milioane de dolari pretul fotografiilor vremii este pe masura : cele ale lui Garry Winogrand sunt evaluate la  aproximativ 5000-7000 de dolari iar cele ale lui Elliott Erwitt la circa 8.000-12.000 de dolari. In cazul ambilor fotografi licitatiile s-au inchis cu un pret de apropape 10.000 de dolari pe fotografie (excluzand taxele si impozitele).

 

Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă
Marlyn Monroe și celebra rochiță albă

Si daca rochia originala  a fost evaluat la 5,7 milioane de dolari pretul fotografiilor vremii este pe masura : cele ale lui Garry Winogrand sunt evaluate la  aproximativ 5000-7000 de dolari iar cele ale lui Elliott Erwitt la circa 8.000-12.000 de dolari. In cazul ambilor fotografi licitatiile s-au inchis cu un pret de apropape 10.000 de dolari pe fotografie (excluzand taxele si impozitele).

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.