Mai puțin cunoscută decât Halloween-ul, Dia de los Muertos este o sărbătoare care are loc în aceeași perioadă a anului (sfărșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie) în America de Sud, cu precădere în Mexic. Dacă Halloween a devenit o sărbătoare extrem de comercială în special datorită popularizării excesive, inițial pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și mai apoi în toată lumea, Dia de los Muertos s-a păstrat mult mai nealterată în forma ei de manifestare populară.

Iată câteva dintre particularitățile specifice pentru Dia de los Muertos în comparație cu mult mai cunoscutul Halloween:

Țara de origine:Mexicani petrecăndu-și noaptea de 2 noiembrie în cimitir cu ocazia zilei tuturor sufletelor

Halloween – țara de origine a evenimentului este Irlanda

Dia de los Muertos – țara de origine a evenimentului este Mexic

Semnificație:

Halloween – o sărbătoare a aprecierii vieții de după moarte, a posibilității supraviețuirii după moarte. Din punct de vedere strict literal Halloween se identifică cu Noaptea dinaintea Zilei Tuturor Sfinților (All Hallow’s Day)

Dia de los Muertos -o sărbătoare prin care se celebrează aminterea individuala a prietenilor și rudelor  decedate.

Data și moduri de manifestare:Localnicii vopsesc pereții caselor in imagini reprezentând moartea pentru ca spiritele care se vor întoarce să nu se simtă disconforabil în lumea celor viiHalloween – are loc pe 31 octombrie. Se sculptează felinare din dovleci, adulții și copii se costumează în ținute mai mult sau mai puțin macabre. Copii vizitează din ușă în ușă locuințele vecinilor pentru a primi dulciuri, adulții participă la petreceri mascate.

Dia de los Muertos – 31 octombrie – 2 noiembrie. Spre deosebire de Halloween sărbătoare se întinde pe mai multe zile, timp în care localnicii își construiesc altare de flori în case. Pereții caselor sunt decorați cu imagini specifice pentru ca spiritele să nu se simtă disconfortabil în lumea celor vii:

-pe 31 octombrie sunt sărbătorite spiritele copiilor (angelitos) care, conform credinței, vin să-și viziteze casele în care au locuit iar familiile îi așteptă lângă altarele de flori,

-pe 1 noiembrie sunt sărbătorite spiritele adulților care, conform aceleiași credințe, vin și ei  să-și viziteze casele în care au locuit și rudele.

-pe 2 noiembrie este Ziua Tuturor Sufletelor. Localnicii se duc în cimitire, decorează mormintele și petrec întrega noapte în cimitire, la lumina lumânărilor. Practic conduc astfel spiritele celor morți înapoi la mormintele lor unde vor rămăne până la vizita din anul următor.

Practic mexicanii insistă asupra faptului că Dia de los Muertos est o sărbătoare a sufletelor și nu o comemorare a celor morți.

Simboluri specifice:

Halloween – felinar sculpat din dovleac

Dia de los Muertos – craniu din zahar ars

Origine religioasă:Tineri în fața bisericii, Oaxaca, Dia de los Muertos, 1 noiembrie, sărbătoarea spiritelor adulților

Halloween – origine pagână, ritualuri celtice precreștine. Creștinismul a completat mult mai târziu sărbătoarea cu semnificația de zi a tuturor sfinților.

Dia de los Muertos – origine creștina. Sărbătoare s-a constituit încă de la începuturi ca sărbătoare creștină fiind introdusă odată cu instalarea spaniolilor în America de Sud. S-a instalat ușor în cultura populației locale încă de la începuturi datorită faptului că populația indigenă aparținând culturii asztece credea în  viața de după moarte.

Obiceiuri culinare specifice

Halloween – plăcintă de dovleac, dovleac copt, dulciuri sub forma cranii sau de dovleci sculptați, prăjituri sub forma de pietre funerare.

Dia de los Muertos pan de muertos (pâinea morților – pâine din aluat îndulcit după o rețetă locală și modelată sub formă de craniu), calaveras de azúcar (cranii din zahăr colorat, favoritele copiilor)

Galerie foto Dia de los Muertos, Oaxaca, Mexic:

Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.