În urmă cu 10 ani, în anul 2009 avea loc prima expediție fotografică românescă în Himalaya, zona nepaleză. Expediția s-a desfășurat între 22 martie și 10 aprilie iar echipa a fost alcătuită dintr-un grup mixt de 14 fotografi. Nu s-a dorit a fi deloc a fi o expediție care să bifeze performanțe alpinistice sau de cățărare, ci una care să exploreze uriașul potențial fotografic al zonei.
Evident, atât punctul de plecare cât și de încheiere al expediției a fost capitala Kathmandu. Este și motivul pentru care, in cadrul expozițiilor Himalaya în 6 feluri si Povestiri din Himalaya, realizate de organizatorul expediției, Mihai Moiceanu, fotografiile din Kathmandu au fost nelipsite.
Continuăm prezentarea unora dintre imiginile care care au stat la baza respectivelor expoziții, imagini „povestite” de fotograful Mihai Moiceanu.
——–
Zicala: „o fotografie face cât o mie de cuvinte” o știe multă lume.
O expoziție nu are în spate mii de cuvinte, ci mii de alte fotografii, fiecare cu o poveste care merită a fi spusă.
Mihai Moiceanu – preambul la expoziția „Povestiri din Himalaya”
Povestiri din Himalaya (II)
Kathmandu
- Kathmandu înseamnă în traducere „Orașul de Lemn”. Este denumit astfel de la construcțiile de lemn situate în Piața Palatului Regal din centrul orașului.
Legenda spune că pagoda pe două nivele Maru Satal ar fi fost construită în anul 1596 din lemnul unui singur arbore. Cert este că pagoda nu are nici un elemnt de legătură metalic, totul este din lemn.
- Un alt templu este închinat Zeiței Vii, o fecioară aleasă de preoți în care s-ar fi întrupat zeitatea și care uneori poate fi văzută ieșind la un mic geam. Apariția este precedată de agitația celor din jur:
-No camera, no camera…
Mă comformez. Probabil zeitatea nu ne permite să-i păstrăm decât imaginea pe retină, de multe ori mai puternică decât cea pe hârtie.
Deziluzia am avut-o însă după câteva ore la un magazin de suveniruri unde chipul sfânt era multiplicat în sute de exemplare pe niște banale cărți poștale.
- Bolurile cântătoare, mici vase din aliaje neferoase ți se oferă la fiecare intersecție din Patan, oraș satelit al Kathmadu-ului. Cu mișcări încete, vânzătorul învârte pe buza vasului o baghetă de lemn. Vasul intră în vibrație și în funcție de compoziția aliajului și mărime scoate sunete de la cele mai grave la cele mai subțiri. Sunt chiar și magazine specializate, unde primești pe lângă certificatul de conformitate și un set de instrucțiuni pentru folosire în scopuri de relaxare. Sloganul e cel puțin interesant: „Un bol cântător este un tezaur, o colecție de vase cântătoare este un miracol.” L-am cumpărat încă neîncrezător în efectele terapeutice, dar convins de frumusețea obiectului și mai ales de talentul de negustor al artizanului.
Citește și Povestiri din Himalaya (I) – Annapurna
Text și fotografii: © Mihai Moiceanu @PHOTOTOUR.RO
Urmărește pe Youtube:
Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.