Himalaya văzută de Mihai Moiceanu (I)

0
3234

În urmă cu 10 ani, în anul 2009 avea loc prima expediție fotografică românescă în Himalaya. Expediția s-a desfășurat între 22 martie și 10 aprilie iar echipa a fost alcătuită dintr-un grup mixt de 14 fotografi. Nu s-a dorit a fi deloc a fi o expediție care să bifeze performanțe alpinistice sau de cățărare, ci una care să exploreze uriașul potențial fotografic al zonei. Circuitul ales traversează mai multe văi de râu și înconjoară masivul Annapurna (care include un optmiar, treisprezece vârfuri peste 7000 de metri si alte șaisprezece vârfuri peste 6000 de metri).

Punctul cel mai înalt al turei atins de cei 14 fotografi  a fost pasul Torang La (5416 m). Circuitul Annapurna a fost deseori votat drept cea mai frumoasă tură de trekking pe distanțe lungi din lume. Principalul motiv pentru această apreciere este faptul că în forma sa completă  circuitul combină o mare varietate de zone climatice ( de la zona tropicala, la 600-800 m altitudine, pâna la zonele îngețate și aride de la 5416m).

Expediția a fost condusă de Mihai Moiceanu care ulterior a ilustrat-o în două expoziții fotografice: Himalaya în 6 feluri si Povestiri din Himalaya.

În următoarele săptămâni aveți ocazia să urmăriți imagini care au stat la baza respectivelor expoziții, imagini „povestite” de fotograful Mihai Moiceanu.

—-

Zicala: „o fotografie face cât o mie de cuvinte” o știe multă lume.

O expoziție nu are în spate mii de cuvinte, ci mii de alte fotografii, fiecare cu o poveste care merită a fi spusă.

Mihai Moiceanu – preambul la expoziția „Povestiri din Himalaya”

Povestiri din  Himalaya (I)

Annapurna

Dis de dimineață pe malul Lacului Pochara, la 800 de metri altitudine fac cunostință cu Annapurna, zeița recoltelor. Peste câteva zile, mai sus cu 2400 de metri, la Poon Hill vemea se îndreaptă brusc și de sub negură apare Dhaulagiri, un optmiar vecin cu Annapurna.

Circuitul Annapurnei, cea mai înaltă rută de trekking din lume, pornește de la altitudinea de 900 de metri și pe parcursul celor peste 100 kilometri trece peste pasul Torang La, la 5416 metri. Se poate spune că este cea mai frumoasă tură de trekking din lume datorită diversității peisajului; de la sate înșirate pe terase în zona de joasă altitudine până la peisaje alpine grandioase.

Annapurna este cel mai mic optmiiar, depășind cu numai 91 de metri bariera celor 8000 de metri. A fost primul vârf de peste 8000 de metri urcat de alpiniști în anul 1950, când o echipă franceză (codusă de Lachenal și Herzog) a cucerit vârful într-o expediție plină de dramatism și eroism. Timp de 3 ani a deținut titlul de cel mai înalt vârf atins de om. Este și azi cosiderat unul dintre cei mai dificili optmiari.

Lanțul muntos al Annapurnei, lung de 54 de kilometri, are în componență 5 vârfuri omonime (de la 1 până la 4), descrescător după altitudine. Al cincilea ( Annapurna Sud – 7219 metri) este cel mai mic din întreg lanțul, dar este cel mai impunător, fiind vizibil de la Poon Hill în toată măreția lui.

Text și fotografii: © Mihai Moiceanu @PHOTOTOUR.ROphototour.ro

Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.