Fabian Oefner este un artist recunoscut pe plan internațional, care folosește fotografia pentru a îmbina știința cu arta. Proiectele sale fotografice sunt deseori legate de cercetarea științifică pe care o transpune vizual într-un mod neobișnuit și poetic în același timp.Prezentăm pentru început câteva imagini însoțite de expicații, pentru a înțelege natura artei sale.

website | facebook | behance | instagram

  • nascut în 1984, Elveția
  • studii: Basel University of Arts-pictura, fotografie, tipografie și istoria artei
  • licența: Bachelor of Arts la University of Applied Science and Art-Nortwestern Switzerland
  • publicat de Washington Post, National Geographic, Der Spiegel, Wired, BBC
  • TED talks: Psyhedelic science
  • website: fabianoefner.com

Fabian Oefner este angrenat in diverse proiecte științifice cu companii renumite pe plan mondial precum Nikon, BASF, Ferrari, LG sau Sony Bravia însă în pararel reușește să își gaseasca timp pentru pasiunile sale: arta experimentală și fotografia. Multe dintre creațiile sale artistice au la bază experimente științifice. O serie dintre ele a fost denumită „Nature’s Drawings” (Desenele Naturii). Este una dintre seriile de lucrări care a stârnit interesul cu privire la arta sa.

Un impuls de 10’000 volți este aplicat între doi elecrozi de cupru, formând o figură „Lichtenberg”.

O tornadă de foc atrage pe hârtie un vortex din particule de funingine. Tornada se formează într-o cutie. Un ventilator puternic aflat la partea superioară a cutiei absoarbe aerul. Sloturile de la marginea cutiei sunt aranjate astfel încât aerul să fie aspirat circular, creând astfel pâlnia caracteristică. Tornada este alimentată de benzină, aprinsă la contactul cu fibre de oțel.

Fabian Oefner – Instagram

Ultimul proiect artistic în care Fabian Oefner s-a angrenat începând cu anul 2017 și pe care l-a facut cunoscut începând cu primăvara anului 2018 este intitulat Explosion Collage. Este vorba despre un proiect încă în desfășurare în care autorul studiază percepția privitorului asupra realității. Astăzi, când majoritatea fotografiilor există în mediul digital, Oefner revine la fotografie ca obiect fizic. Diverse portrete de celebrități sunt fragmentate și ulterior reasamblate fizic după un algoritm computerizat astfel încât să capete un aspect tridimensional. Practic fiecare imagine din serie este reconstruită după o explozie virtuală generată de un glonț imaginar care ar străpunge fotografia distrugând-o în mii de bucăți.

Unul dintre colajele astfel compuse este portretul lui Constantin Brâncuși:

© Fabian Oefner | Pentru această fotografie am folosit o imagine (autoportret, n.r.) realizată de faimosul sculptor Constantin Brancusi. Dacă vă uitați cu atenție, puteți vedea firul declanșatorului aparatului de fotografiat, pe care acesta îl ține în mâna stângă. Îmi place tensiunea creată între aspectul său calm, aproape absent și puterea cinetică a materialului care se dispersează spre exterior.
© Fabian Oefner | Pentru această fotografie am folosit o imagine (autoportret, n.r.) realizată de faimosul sculptor Constantin Brancusi. Dacă vă uitați cu atenție, puteți vedea firul declanșatorului aparatului de fotografiat, pe care acesta îl ține în mâna stângă. Îmi place tensiunea creată între aspectul său calm, aproape absent și puterea cinetică a materialului care se dispersează spre exterior.

Sunt mii de fragmente individuale de hârtie fotografică tipărită care se compun împreună după un algoritm computerizat pentru a da iluzia fotografiei rupte de o forță invizibilă. Am avut nevoie de aproximativ 200 de ore de mună pentru a termina o singură piesă a seriei Explosion Collage.

Fabian Oefner

Intrega serie, ajunsă în prezent la 8 lucrări o puteți viziona în galeria de mai jos:

Spune-ne părerea ta! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.