Fotografii si cateva  cuvinte :

“Napoli trebuie ocolit de turisti din numeroase motive. Sa nu te duci acolo. Nici macar sa  nu te gandesti sa te duci. O sa fii jefuit, talharit, batut si poate chiar omorat.

Daca reusesti sa scapi  dintr-o tura acolo vei suferi pe termen lung de boli digestive pentru ca ai fost expus celui mai poluat mediu din Europa.

Sodoma si Gomora erau Disneyland in comparatie cu Napoli. Daca trebuie neaparat sa vezi Capri, Pompei si Vezuviul…inchiriatza-ti o caseta video ! “ -Hal Lucino

Titlul meu sarcastic dat seriei “Ocoliti Napoli ! “ este ales tocmai in dispretul ideii exprimate prin cuvintele respective. Decat sa lancezesc intr-un fotoliu confortabil si  sa urmaresc un video, m-am aruncat cu capul inainte prin pietele si strazile, prin piazette-ele si statiile de metro al acestui atat de des  barfit oras. Ratacind prin multimea zgomotoasa, prin traficul infernal, pe langa graffiti-ul agresiv si  molozul  tasat, printre gramezile nesfarsite de gunoi,  am gasit oameni flexibili si sensibili. Napoli este cel mai urbanizat oras din Europa iar locuitorii lui isi petrec extraordinar de mult timp in locurile publice. Tinand cont ca oamenii interactioneaza unii cu altii in exterior- poezia strazii  se citeste  in situatii neasteptate , misterioase , hilare sau amare. Un gest spontan , o juxtapunere neobisnuita , o stare de spirit mascata, o emotie ascunsa apar si dispar in fractiuni de secunda . Acest tip de evenimente efemere sunt des trecute cu vederea si  uitate . Intentia mea este sa surprind aceste momente efemere ca evocatoare in imagini intens stratificate care ar putea lasa privitorul sa–si construiasca o poveste proprie. Speranta mea este ca aceste fotografii candide ne vor impinge sa luam o pauza scurta ca sa reflectam asupra vietilor noastre.

Fotografiile sunt facute in timpul minunatei mele vizite de o saptamana din aprilie 2011 in Napoli , unde nu am fost jefuit, talharit , batut sau ucis .

© Stan Raucher 001. Avertizare in Cartierul Spaniol
© Stan Raucher 002-Monumentul Dante
© Stan Raucher 003-Negustor de peste
© Stan Raucher 004-Via dei Tribunali
© Stan Raucher 005-Via Foria
© Stan Raucher 006-Metro-Linea 2 langa Montesanto
© Stan Raucher 007-Salita Paradiso
© Stan Raucher 008-Vicho Ducescha
© Stan Raucher 009-Statia Metro Vanviteli
© Stan Raucher 010-Via Mario Morgantini
© Stan Raucher 011-Linea 1 – langa Museo Napoli
© Stan Raucher 012-Via Enrico Penssina
© Stan Raucher 013-Via San Biagio dei Librai
© Stan Raucher 014-Corso Umberto
© Stan Raucher 015-Linea 1 – Statia Museo
© Stan Raucher 016-Stazioni Bagnoli Agnalo
© Stan Raucher 017-Via Pignasecca
© Stan Raucher 018-Via Speranzella
© Stan Raucher 019-Altar in Cartierul Spaniol
© Stan Raucher 020-Via San Liborio
© Stan Raucher 021-Piazza Cavour
© Stan Raucher 022-Piazza Montesanto
© Stan Raucher 023-Via Regina Sancia
© Stan Raucher 024-Piazza Dante
© Stan Raucher 025-Vico della Zite

Stan Raucher este un mare calator. Fost professor de chimie din Seatle , dupa iesirea la pensie din sistemul scolar American s-a putut dedica pasiunii sale – fotografia.A inceput sa calatoresca mult prin toata lumea si sa faca fotografie de strada si fotografie candida (nepotrivit  mi se pare sa traduci astfel in romaneste sintagma “candid photography”) in tari precum Franta , Italia , Ungaria, China , Guatemala, Brazilia, Mexic… Are numeroase particiari in expozitii si numeroase premii internationale. Cateva dintre ele:

=In noiembrie 2011 revista Lens Work a publicat un interviu cu Stan Raucher  si seria “Intoarcere in New York”

=In august 2012 Seria “Ocoliti Napoili” e desemnata castigatoare de revista Adore Noir.

=Seria “Metro Moments”- finalista in competitia anuala a Fundatiei Honickman si a Centrului de studii documemtare a universitatii Duke/

=Ianuarie 2012 Expozitie personala forte apreciata cu seria “Metro moments” la Seatle Art Museum Gallery

=Epozitie de 46 de fotografii in cadrul festivalului Sixth Ménes-patak International Festival of Photography-Ungaria 2011

=Premiul revistei BWMagazine pentru seria “Return to New Work.

Galerie foto -25 fotografii:

 

 

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.