Catalin Dumitrescu ; Biserica Sfântul Dumitu
Locație : Paltinu , Bucovina
Descrierea momentului facută de către autor :
“Cum “mă mâncau palmele” să ies la fotografiat am programat încă de duminică seara, împreună cu Sorin Onișor si Bogdan Comănescu, să încercam ca a doua zi să fotografiem un răsarit undeva în zona Trei Movile, din comuna Sadova. Mai mult, seara a nins puternic și coroanele arborilor arătau ca în basme. Deja ne făceam planuri despre cum vor arăta imaginile ce urma să le capturăm a doua zi, locația, ce aparatură să folosim etc.
In dimineața următoare, dupa ce am savurat momentul răsăritului și ne-am încântat simțurile cu măretța spectacolului oferit de natură, ne-am deplasat – la sugestia lui Sorin – în satul Paltinu din comuna Vatra Moldoviței, la o fierărie, pentru a face câteva fotografii de interior. Ajunși la “locul faptei” mi-a sărit în ochi biserica de pe deal. Zăpada, lumina, norii din spatele subiectului m-au făcut să nu mai stau pe gânduri și să încerc să imortalizez acel moment.
Pe corpul unei camere Sony a99 aveam montat un obiectiv Samyang 35mm f1.4. Inițial mi-am spus că ar trebui un unghi mai mare și am fost tentat să schimb obiectivul.Cum nu am vrut sa ratez toate detaliile precizate mai sus si având în vedere că exista riscul ca soarele sa se ascundă dupa niște nori rebeli, am renunțat la ideea unui unghi mai larg și am folosit obiectivul de 35mm gândindu-mă și la faptul că unghiul mai mic va fi compensat de calitatea optica a sticlei folosite. Am încadrat, am făcut setarile și am declanșat. Inspirația mi-a fost răsplătita cu un cadru reușit.
Aceasta este scurta istorie a unei fotografii al carei subiect este Biserica cu hramul Sfântului Dumitru din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței – Bucovina.”
In aceeași imagine par a fi surprinse trei biserici diferite. Realitatea e că este vorba despre trei construcții bisericești cu destinații diferite : în dreapta este biserica mare iar in stânga este clopotnița, încă în construcție la momentul actual. În depărtare: ceea ce a rămas din biserica veche (se vede în spate) este transformată în prezent în praznicar.
*****************