Margaret Thatcher-povestea unei fotografii

Popularitatea castigata de Margaret Thatcher in timpul razboiului din insulele Falkland ( declansat in 2 aprilie 1982) a scazut trepat. Motivul a fost opozitia constanta a acesteia fata de sindicate. La un moment dat  ceea ce presa vremii numea „Scandalul Westland” – scandal  avand la baza faptul ca guvernul condus de Margaret Thatcher forta  firma producatoare de elicoptere Westland la o fuziune cu o companie americana in dauna uneia europene- risca sa puna capat carierei politice a Doamnei de Fier. Urma campania electorala de realegere din toamna anului 1986. Un moment decisiv in readucerea balantei in favoarea Partidului Conservator( pe care il conducea inca din anul 1975) a fost ziua de 17 septembrie 1986 cand , aflata in Germania , la baza NATO Fallingbostel din sudul Hamburgului, Margaret Thatcher dadea o lovitura de imagine fiind fotografiata intr-un tanc Chalanger (fotografia a fost realizata de Jockel Fink, AP), depasind imaginea unui politician oarecare. Cu esarfa alba la gat si steagul fluturandu-i alaturi Thatcher arata ca ” o combinatie intre Isadora Duncan si Lawrence of Arabia ” scria Daily Telegraph, intarindu-i astfel Reputatia de „Doamna de Fier „.

margaret thatcher
Margaret Thatcher – fotografie celebră

margaret thatcher

Ceea ce presa momentului nu a mentionat initial a fost faptul ca in vizita de la baza NATO aceasta fusese insotita de cancelarul german Helmuth Kohl. Acestia au fost invitati sa testeze armele aflate pe tanc si ambii lideri au tras in tinte aflate la un kilometru distanta folosind laserul de directionare.

„Mi-a placut ” a exclamat Margaret Thatcher.Intrebata in aceeasi zi daca femeile ar trebui sa se inroleze ca soldati in linia intai , aceasta a avut inspiratia sa strecoare in cursul raspunsului afirmativ si fraza : ”  Sunt sigura ca dupa aceasta zi veti fi de acord cu o femeie ca prim ministru ”

Momentul fotografiei de pe tanc i-a reatras popularitatea si Margaret Thatcher a fost realeasa prim ministru al Marii Britanii iar in urma promisiunilor electorale aceasta  a salvat industria producatoare de tancuri a tarii, comandand tancuri de la producatorii britanici in dauna celor americani.

Un alt lucru nu foarte cunoscut la momentul respectiv era faptul ca Margaret Thatcher mai urcase int-un tanc cu 10 ani mai inainte, in timpul unei vizite din 1976 , tot la o baza militara din Germania.

margaret thatcher

Dincolo de fotografiile promovand imaginea de „Doamna de Fier” in presa anilor 70 apareau si  fotografii cu Margaret Thatcher in posturi mai mult sau mai putin mai comune : mama de gemeni , gatind in bucatarie, gazda de luptatori sumo sau fiind imbratisata in timpul unor „bai de multime”.

Pe 8 aprilie 2013 , la cateva ore de la anuntarea decesului, britanicii au inceput deja sa-i aduca omagii depunand flori pe trotuarul din fata locuintei acesteia .

margaret thatcher tribute

 

 

 

 

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.