Marea Gaură Albastră (în engleză Great Blue Hole) este denumirea unei găuri albastre de mari proporții situata în mijlocul recifului Lighthouse (atol al recifului de barieră din Belize). Este o dolina rotundă cu diametrul de 305 m și adâncă de 120 m.

Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de pesteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare . Pe atunci nivelul marii era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralul Belizelor.

Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundari. În anul 1972, a măsurat de pe vasul său Calypso adâncimea găurii albastre și a confirmat ipoteza formării ei.Explorând gaura cu ajutorul unui submarin monoloc, participanții expediției lui Cousteau au descoperit stalactite imense, pantele unora dintre ele formând un unghi de 10–13° față de verticală.

În ciuda izolării acestui loc (distanta  până la orasul Belize este de 96 km), Marea Gaură Albastră este un loc extrem de cautat de amatorii de scufundări. Datorita privelistii aeriene zona a inceput sa fie cautata si de amatorii de parasutism recreativ. Exact in  urma cu opt ani, in februarie 2005 , Andy si Keri Farrington impreuna cu un grup de prieteni efectuau o saritura  de la 4000 de metri si deveneau celebri pentru fotografia in care, mult deasupra Pamantului, incadrau imaginea Marii Gauri Albastre.

Belize BLUE HOLE
Belize BLUE HOLE

001-„Sariturile in apa sunt mai solicitante , dar de asemenea mai antrenante. Trebuie sa sari cu echipament suplimentar , ca dispozitivele de plutire pentru a fi pregatit de contactul cu apa. Andy a avut nevoie de asemenea de un sac de uscat pentru a pune aparatul de fotografiat in el  după deschiderea parasutelor.” declara  Keri Farrington.

helicopter over blue hole belize
helicopter – over blue hole belize

002- Foto : Wstera

great-blue-hole-belize- visionsoftheearth
great-blue-hole-belize- visionsoftheearth

003 Foto : Vision of Earth

great blue hole - belize - wiki
great blue hole – belize – wiki

004- Foto : Wikipedia 

Blue_Hole_and_Belize_Barrier_Reef
Blue Hole and_Belize Barrier Reef

005- Foto : Wikipedia 

Great Blue Hole Belize-wiki
Great Blue Hole Belize-wiki

006 Foto : Wikipedia

great blue hole Belize
great blue hole Belize

007

Belize boat on great blue hole
boat on great blue hole

008

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.