Marea Gaură Albastră (în engleză Great Blue Hole) este denumirea unei găuri albastre de mari proporții situata în mijlocul recifului Lighthouse (atol al recifului de barieră din Belize). Este o dolina rotundă cu diametrul de 305 m și adâncă de 120 m.
Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de pesteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare . Pe atunci nivelul marii era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralul Belizelor.
Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundari. În anul 1972, a măsurat de pe vasul său Calypso adâncimea găurii albastre și a confirmat ipoteza formării ei.Explorând gaura cu ajutorul unui submarin monoloc, participanții expediției lui Cousteau au descoperit stalactite imense, pantele unora dintre ele formând un unghi de 10–13° față de verticală.
În ciuda izolării acestui loc (distanta până la orasul Belize este de 96 km), Marea Gaură Albastră este un loc extrem de cautat de amatorii de scufundări. Datorita privelistii aeriene zona a inceput sa fie cautata si de amatorii de parasutism recreativ. Exact in urma cu opt ani, in februarie 2005 , Andy si Keri Farrington impreuna cu un grup de prieteni efectuau o saritura de la 4000 de metri si deveneau celebri pentru fotografia in care, mult deasupra Pamantului, incadrau imaginea Marii Gauri Albastre.
002- Foto : Wstera
003 Foto : Vision of Earth
004- Foto : Wikipedia
005- Foto : Wikipedia
006 Foto : Wikipedia
007
008