In dupa-amiaza zilei de 11 septembrie 2001, cand deja incepusera operatiunile de salvare ale victimeleor prinse sub daramaturile World Trade Center,  fotograful Thomas E. Franklin surprindea aceasta imagine cu trei pompieri ridicand steagul SUA peste ruinele turnurilor gemene. Dupa ceasuri intregi  de imagini cenusii infatisand ororile zilei printre norii grosi de praf, in  America se transmitea prima imagine cu o licarire de culoare din zona – cea a steagului american inaltat de trei pompieri peste mormanele de moloz. Chris Pedota, un alt fotograf al momentului declara despre imaginea lui Thomas E. Franklin : “Era  total diferita de toate imaginile zilei. O abordare ceva de genul privind catre viitor. Fotografia nu privea deloc masacrul”

Pe 12 septembrie 2001 fotografia se afla deja pe coperta a doua  dintre principalele reviste americane de mare tiraj iar in scurt timp Thomas E. Franklin a primit premiul Pulitzer pentru fotografie. Imaginea devenita iconica a fost folosita de United Postal Service la tiparirea unui timbru ( Heroes ) prin a carui vanzare s-au strans 10 milioane de dolari in scopul ajutotararii familiilor victimelor. Fotografia a fost ulterior inclusa in expozitia Ground Zero Memorial Museum. Anul acesta fotografia in cauza  si modul in care americanii au rezonat cu imaginea a devenit subiectul documentarului The Flag (Stegul) realizat de CNN si difuzat pentru prima oara duminica 8 septembrie.

Se pare insa  ca, la doisprezece ani dupa prabusirea turnurilor gemene fotografia nu mai este privita cu aceeasi ochi.  In cursul verii  mai multe publicatii au scris ca unii dintre membrii conducerii Ground Zero Memorial Museum se pregateau sa excluda fotografia din cadrul galeriei in care se afla. Michael Schulan, directorul de creatie al muzeului a declarat ca fotografia este un kitch american si prea “rah-rah ” ( in argoul american “rah-rah” semnifica entuziasmul zgomotos partizan si de fatada). In cele din urma, pentru a nu se ajunge la excluderea fotografiei din galerie,  s-a gasit o solutie de compromis pentru diminuarea acestui tip de interpretare : aceasta a fost inclusa intr-un set de trei fotografii surprinzand acelasi moment din alte unghiuri, nu la fel de spectaculoase.

Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.