„Problema zborului cu un aparat care cântăreşte mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată şi nu este decât un vis”– era raspunsul transmis lui  Traian Vuia de Academia de Stiinte din Paris  in februarie 1903, la inceputul secolului trecut, cand acesta impreuna cu alti pioneri ai aviatiei se incapatanau sa construaisca masinarii zburatoare.

In ciuda raspunsului respectiv si ale dificultatilor , in special  privind sustinerea financiara, Traian Vuia persevereaza si reuseste, cateva luni mai tarziu, pe 17 august 1903, sa obtina licenta pentru inventia sa (denumita aeroplanul automobil ) din partea Oficiului pentru Propriete Industriala din Paris in anul 1903, urmata ulterior de o noua licenta inregistrata in Marea Britanie in anul 1904. Desi incercarile sale erau privite la momentul rescpectiv cu totala neincredere de catre lumea academica, oamenii de rand se inghesuiau sa asiste la prezentarile romanului facute in Paris si imprejurimi (Bois de Bulogne si campurile Montesson). Deseori in randul spectatorilor se aflau si fotografi care incercau sa imortalizeze momentele respective, publicandu-le in ziarele vremii sau tiparind carti postale care faceau inconjurul lumii.

Traian Vuia- carte postala – 1906
Traian Vuia - Bois de Bulogne -1907
Traian Vuia – Bois de Bulogne -1907
traian vuia 1906
Traian Vuia testand aeroplanul automobil denumit de parizieni „Liliacul”-1906

O impresionanta colectie de fotografii si articole despre primii ani ai aviatiei este detinuta in prezent de catre Jean-Pierre Lauwers, colectie in care se gasesc si unele fotografii cu inventatorul roman si primele sale aparate de zbor.

In prezent,la 110 ani de la brevetarea inventiei sae, Traian Vuia este considerat unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii. Proiectul „ Pr3emiaza inovatia„-Premiile Inovatiei Romanesti 2013 (un proiect complex sustinut de compania 3M , care incepe cu cateva evenimente locale desfasurate in cinci universitati ale tarii alese pentru traditia lor in cercetare ) il include in prezentarile sale pe Traian Vuia pe lista celor mai importanti inventatori ai Romaniei. Primele doua evenimente au avut loc pe 22 si 23 mai ( la Universitatea tehnica din Cluj , respectiv Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi ) si vor continua cu trei evenimente similare in luna octombrie la Universitatea Politehnica din Bucuresti si universitatile din Cluj si Brasov.

Fii social! Poți distribui articolul și poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

 

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.