Ovidiu Cibric; Bisericile din lemn din Petrosani;
Locatie : Petrosani
Exista cinci biserici din lemn in Perosani , ne transmite Sorin Pavel– fotograf din Petrosani.
Desi fiecare are partcularitati facandu-le sa se diferentieze intre ele, toate sunt construite dupa acelasi tipar.
Biserica de lemn din a Sînonilor a fost ridicată in Lunca Jiului în 1790. Are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi figurează pe lista monumentelor istorice din România. Este cea mai veche construcţie din Petroşani care a rezistat trecerii timpului. Documentele vremii arata ca o primă biserică pe acest loc fusese construita in 1733, dar ulterior a fost distrusa prin incendiere de catre ostile otomane in 1788, osti care, in acel an, au pustiit multe sate ale Vaii Jiului si au luat multi localnici in robie. Doi ani mai tarziu , dupa retragerea trupelor turcesti oamenii au revenit la viata obisnuita reconstruindu-si casele si bisericile. Biserica e construita din barne de lemn de frasin si isi trage numele de la o veche familie din zona cu numele de Sîn, numele dealtfel existand in regiune si in zilele noastre. In Biserica de lemn a Sînonilor se slujeste doar de trei ori pe an : de hramul bisericii (Sfintii Mihail si Gavrila), de Rusalii si in a doua zi de Paste cand are loc sarbatoarea numita Nedeia Sînilor.
Alte trei biserci din lemn care au rezistat timpului in Petrosani, fiind construite si atestate inainte de 1795 sunt : Biserica din Lemn Izvorul Tamaduirii, Biserica din lemn Sfantul Nicolae a momarlanilor din Maleia, si Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a momarlanilor din Salatruc . Ultima , desi tot din lemn Biserica Sfanta Varvara , e foarte ” tanara „, construta dupa anul 1990.
Fotografia prezentata , ne explica Sorin Pavel , este a Bisericii de lemn a momarlanilor din Maleia.
Fotografia a fost realizata de fotograful timisorean Ovidiu Cibric:
„Am format pe Facebook un grup de intalniri foto pentru pasionatii de fotografie din Timisoara, acum vreo 2-3 luni. Am inceput sa iesim mai intai prin imprejurimile Timisoarei, apoi ne-am gandit ca ar fi cazul sa organizam si o iesire la munte.Nu mai stiu exact cine a fost cu ideea, important e ca iesit frumos. Am fost paisprezece oameni in excursie, de vineri pana duminica. Tinta noastra a fost partia de schi de la Vidra.In Petrosani am fost cazati, era singurul loc de cazare mai apropiat unde am gasit locuri libere. Biserica e la iesirea din oras spre Cheile Jietului. Fotografia e facuta pe 19 ianuarie 2013, pe la 11 si jumatate noaptea. Nikon D90 cu 18-105mm, ISO 200, F/9, 15 secunde.”