Louis Monier, hoțul de suflete – Expoziție de fotografie la Galați

2
4007
Loeil des Letres Louis Monier
volum Loeil des Letres – autor Louis Monier

În vârstă de 75 de ani, fotograful francez Louis Monier are o experiență de 50 de ani în  acest domeniu și se poate mândri cu peste un milion de fotografii dintre care 18.000 sunt portrete de scriitori. Autori celebri precum Samuel Beckett, Georges Simenon, William Burroughs sau Louis Aragon i-au trecut pragul studioului sau au fost imortalizați la diferite evenimente.

În cariera sa fotografică nu s-a ocupat numai de scriitori dar acest subiect a fost unul din preferatele sale.

Scriitorul nu este un subiect obișnuit. Lucrul cu el e atât de solicitant …și asta te tranformă ca om….Marii autori nu mi-au creat niciodată probleme dar cei mici – multe; cei care considerau că portretul  le va influența cariera, destinul și care voiau să aleagă ei înșiși ce fotografie va fi publicată. Eu nu-i spun scriitorului cum trebuie să-și scrie cartea….

declara Monier într-un interviu pentru Bookwitty. Felul în care obișnuiește să comunice cu persoanele pe care le fotografiează l-a făcut pe scriitorul francez de origine algeriană Abdelkader Djemaï să-l supranumeacă hoțul de suflete („le pickpocket de l’âme”).

Una dintre fotografiile care l-a făcut extrem de cunoscut și pe teritoriul României este fotografia intitulată „3 români” care-i înfățișează pe Cioran, Eliade și Ionesco împreună în Piața Fürstenberg din Paris. Fotografia respectivă face parte dintr-o serie de circa cincizeci de alte fotografii de autori celebri (publicate și în volumul L’oeil des lettres ) ce vor fi expuse în perioada 25 mai-25 iunie 2018 la Biblioteca Franceză din Galați cu sprijinul Fundației Eugène Ionesco.

Ionesco Cioran Eliade fotografiați de Monier
„Cei trei români” , Eugene Ionesco, Emil Cioran și Mircea Eliade. Fotografie de Louis Monier din cadrul expoziției de la Galați, 25 mai-25 iunie 2018- Biblioteca Franceză Eugène Ionesco

Povestea fotografiei, așa cum a descris-o Louis Monier într-un interviu acordat lui Mathieu Papion pentru Le petit journal în octombrie 2017, e simplă :

„Un editor( Pierre Belfond) voia să publice un volum despre literatură și mi-a solicitat o fotografie a celor« 3 Români » împreună. Nu era o mare dragoste între ei, mai ales între Ionesco și Cioran. Însă au acceptat pentru mine. Aveam deja fotografii individuale cu ei și eram în relatii excelente cu fiecare. Editorul ne-a adunat într-un local sumbru, dezgustător. Pentru mine era exclus să fac o fotografie în acel loc, așa că i-am dus la Piața Fürstenberg  și acolo am făcut fotografia.”

În deschiderea expozitiei L’oeil des lettres – Louis Monier profesorul universitar Nicolae Tafta, doctor în litere va susține o conferință despre viața și opera lui Eugène Ionesco.

Galerie foto:

câteva fotografii aflate începând din 25 mai în expoziția de la Biblioteca Franceză:

Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.