Cosmin Atanasiu: Antropocen, un altfel de «Picnic la marginea drumului»

1
3200

Cu seria foto «Antropocen» propusă de Cosmin Atanasiu intrăm vizual in detaliile unei noi ere. Vorbim despre o nouă eră geologică și precizăm asta pentru ca afirmația să nu fie greșit înțeleasă, cum că ne-am referi la o nouă eră a fotografiei.

În marea lor majoritate, privite individual, peisajele monocrome din seria lui Cosmin Atanasiu sunt imagini cu care ochiul nostru se întâlnește zilnic în viața cotidiană dar pe care creierul nostru le ignoră în mod constant. Când le privim însă în cupluri de câte două fotografii, împerecheri cum le numește autorul, deja descoperim încetul cu încetul varianta lumii asupra căreia autorul vrea să atragă atenția. Fiecare dintre dipticurile sale te transpun într-o atmosferă pe cât de comună, pe atât de misterioasă, făcându-te dornic să vizionezi un alt diptic propus, apoi încă unul și încă unul până când vei fi vizionat întreaga serie de juxtapuneri din «Antropocen».

fotografie colaj seria antropocen cosmin atanasiu

  • Născut:1984,Galați
  • fotograf pentru Damen Shipyards
  • formator și profesor de fotografie la Școala de fotografie Galatia
  • expoziții în București (Muzeul Țăranului Român 2009), Iași, Sibiu, Cluj, Reșița, Râmnicu Vâlcea
  • website: cosminatanasiu.ro
  • expoziție actuală: Antropocen, 31 mai-1 iulie 2018, Galați
  • vernisată pe 31 mai 2018 ora17.00 de Mihai Moiceanu și Mădălin Șerban

Însă întreaga serie poate fi mai ușor înțeleasă de vizitatorul expoziției atât timp cât acesta are mai multe noțiuni în ceea ce privește termenul Antropocen, cel care dă titlul expoziției.

Ce este Antropocenul – era în care omul își schimbă planeta

De la formarea sa, acum 4,5 miliarde de ani, Terra a trecut prin multe. Erele geologice s-au succedat, fiecare cu trăsăturile ei specifice, fiecare aducând schimbări în înfăţişarea şi funcţionarea planetei.

Să potrivim mai întâi epoca noastră în contextul evoluţiei Pământului.

Acum 65 de milioane de ani, după evenimentele cosmice catastrofale care au dus la marea extincţie în care au pierit şi dinozaurii, a început o nouă era (Cenozoicul) care la rândul ei e împărțită în trei perioade:

  • Paleogen ( acum 65,5-23,03 milioane de ani), în care fenomenele cele mai caracteristice au fost diversificarea extrordinară a mamiferelor şi evoluţia păsărilor, care au ajuns să semene cu formele actuale.
  • Neogen (acum 23,03-2,588 milioane de ani), perioadă în care păsările şi mamiferele şi-au continuat evoluţia în ritm ameţitor iar clima s-a mai răcit faţă de Paleogen. Cel mai important lucru care s-a întâmplat în această perioadă și care ne apropie de subiectul nostru este faptul că acum au apărut strămoșii omului.
  • Apoi, a urmat Cuaternarul, care a început în urmă cu 2,588 milioane de ani şi continuă şi azi, împărțită la rândul ei în două :
  1. Pleistocen – caracterizată prin succesiune de perioade reci și perioade de încălzire a climei. Glaciaţiunile, în cursul cărora mari scuturi de gheaţă au acoperit regiunile pe care azi le știm drept temperate, au alternat cu perioade mai calde, care au permis multor specii, printre care şi oamenii, să colonizeze planeta până în regiunile subpolare.
  2. Holocenul – perioadă începută acum 10-12.000 odată cu încheierea ultimei mari glaciaţiuni și retragerea  gheţarilor continentali.

Aceasta este perioada în care până de curând se considera că trăiește generația noastră, Holocenul, care se încheie în zilele noastre și tocmai este înlocuită de Antropocen.

Antropocen-epoca omului

Ceea ce are însă cu adevărat nou şi palpitant actuala perioadă (holocenul, n.r.) suntem noi, oamenii. Prezenţa noastră pe scena evoluţiei, gradul de dezvoltare la care am ajuns în ceea ce priveşte societatea şi nevoile ei, au dus la un rezultat nemaivăzut până acum în istoria Terrei. Deşi teorii bine argumetate susţin că vieţuitoarele însele modelează, într-o măsură, mediul în care trăiesc, influenţând chiar caracteristicile geologice ale diverselor perioade, niciodată până acum această influenţă nu a fost atât de profundă ca aceea exercitată de om de câteva mii de ani încoace. Nicio altă specie nu a schimbat Pământul într-atâta.

Atunci, mai e cazul să-i zicem Holocen acestei părţi din viaţa Pământului? Unii nu mai vor să-i spună aşa: recunoscând contribuţia enormă a omului, a omenirii, la schimbările din viaţa planetei, o parte a comunităţii ştiinţifice vorbeşte deja despre o „epocă a omului” în viaţa planetei, despre o perioadă caracterizată, mai presus de orice, prin transformările aduse Pământului de această specie fără seamăn, una dintre milioanele de specii ale planetei şi totuşi, prin efectele prezenţei ei, altfel decât oricare alta de pe Pământ.

Trăind în Antropocen-Descopera.ro

Despre noua epocă geologică, la nivel științific, au vorbit iniţial cercetătorii Paul Crutzen (chimist olandez, câştigător al premiului Nobel) şi Eugene Stoermer (biolog american) în anul 2000. Termenul a fost lansat iniţial de Stoermer (încă din anii ’80) şi susţinut ulterior de Crutzen.
La a 35-a ediţie a Congresului Internaţional Geologic desfășurată în 2016 în Cape Town, Africa de Sud, experții au recomandat acceptarea acestei noi epoci şi introducerea ei în istoria geologică a planetei. Astfel Antropocen urmeză după Holocen, perioadă stabilă în ultimii 12.000 de ani în care nici planeta, nici clima nu s-au schimbat în mod decisiv.

Semnificaţia Antropocenul este stabilirea unei traiectorii diferite pentru sistemul Pământului, din care facem parte. Dacă recomandarea este acceptată, înseamnă că Antropocenul a început cu puţin înainte să mă nasc eu(1954, n.r.) Am trăit cea mai mare parte a vieţii noastre în ceva numit Antropocen şi tocmai realizăm dimensiunea şi permanenţa schimbarii

a declarat profesorul Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester şi preşedintele Grupului de Lucru pentru Antropocen (fondat în 2009).

Antropocenul lui Cosmin Atanasiu

Intre 31 mai și 1 iulie 2018 la Complexul Muzeal de Științelor Naturii Răsvan Angheluță are loc expoziția personală a fotografului gălățean Cosmin Atanasiu.

Prin această expoziție, care este prima mea expoziție personală în Galați, mi-am dorit să aduc în prim plan efectele activităților umane asupra naturii și să atrag atenția, într-un mod artistic, asupra faptului că pentru orice acțiune există și o reacțiune sau că orice poveste are întotdeauna cel puțin două versiuni. Cercetarea mea fotografica surprinde aspectul compensator al naturii în urma intervenției umane.

Pentru mine este important ca fotografia să folosească mai multe straturi de percepție. Ea se relevă nu doar vizual, prin dezvăluirea compozițiilor, a simetriilor și/sau prin juxtapunerea lucrărilor, ci și la nivel auditiv. Ecourile și răbdarea naturii par să fie nemărginite. În loc să se împotrivească omului, ea urmează calea mai ușoara și mai lungă. Natura alege să ne încadreze și să se muleze pe lângă noi. Ea va avea întotdeauna ceva în plus de partea ei pentru a-și redobândi locurile și pentru a câștiga ceva care nouă ne va scăpa mereu: timpul.

Cosmin Atanasiu

Seria de fotografii este compusă din imagini captate pe parcursul ultimilor opt ani, în timpul călătoriilor de rutină efectuate prin sud-estul României. Fotograful a revenit des în locuri care ar părea că nu au un mare potențial fotografic. Însă peisajele imortalizate de el în momente atmosferice oportune crează imagini care te duc cu gândul la atmosfera lui Tarkovski și a fraților Arkadi și Boris Strugațki.

Iar aceste peisaje trebuie privite cu mintea golită de trendurile și informațiile actuale pentru a putea percepe cum construcții realizate de mâna omului, mai mult sau mai puțin abandonate, devin parte a naturii specifice erei geologice care tocmai a început, Antropocen. Prin obiectivul său Cosmin aduce în fața noastră reprezentări vizuale precum cele ce treceau prin fața ochilor stalkerului Red Schuhart, personajul imaginat de frații Strugațki în Picnic la marginea drumului. Căci asta devine Cosmin Atanasiu cu acestă serie, o călăuză, un stalker actual, la marginea unui drum dintr-o zonă geografică oarecare, la început de Antropocen.

Galerie foto:

Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.