Da, chiar așa !
Dmitry Markov este un fotograf rus foarte apreciat pe plan internațional, dar în același timp este un fotograf atipic, care nu folosește o cameră foto. Activist, voluntar și blogger Dmitri Markov fotografiaza viața urbană doar cu telefonul mobil și a ajuns in momentul de față la 212.000 de urmaritori pe Instagram.
A început activitatea de voluntariat îin 2005 la un orfelinat din Pskov, un orașel în apropiera graniței Rusiei cu Estonia. La vremea aceea fotografia cu o cameră foto, dar aceasta i-a fost furată la un moment dat, probabil chiar de unul dintre adolescenții din orfelinat. Așa că a continuat să fotografieze cu ceea ce avea la îndemână – cu telefonul mobil.
Nu a pus deloc la suflet furtul camerei foto. Ba dimpotrivă. Într-un interviu pentru The Mac Observer despre activitatea sa din orfelinat Dmitri compara cu o ironie dulce creșterea și ajutorarea orfanilor cu îngrijirea unui Tamagotchi (vă mai amintiți ce este un Tamagotchi…?). În limbajul colorat care îl caracterizează, Dmitry Markov spunea:
Îți iei monstrulețul, îl hrănești și-l hrănești și-l tot hrănești iar bulangiul crește și crește și tot crește și uite-așa te simți de parcă în viață nimic nu-i zadarnic, nu-i zadarnic, nu-i zadarnic.
(Traducere aproximativă. Original: You get this little monster that you feed and feed and feed, and the f***er grows and grows and grows, and it feels like everything in life is not in vain, not in vain, not in vain.)
Fotografiile sale au fost mai întâi preluate de cele mai importante publicatii de pe teritoriul Rusiei și ulterior de pubicații internaționale. În 2015 Dmitry Markov obține un grant semnifcativ din partea prestigioasei Getty Images și ulterior a publică albumul foto Chernovik. În ultimii doi ani, după ce a devenit renumit și a primit multe oferte de la agenții de presă din străinătate, Markov a călătorit in lume doar pentru a-și prezenta fotografiile in expoziții internaționale însă s-a întors întotdeauna la activitatea de voluntariat din orașele mici ale Rusiei. A fost prezentat de publicații de marcă precum Liberation, The Atlantic, Le Temps, Independent, British Journal of Photography. Într-un interviu pentru Europa Libera Dmitri îi explica reporterului pasiunea sa pentru subiectele alese, pentru periferia societățtii ruse contemporane:
Bunica mea a murit recent. A fost croitoreasă într-o fabrică. Pe patul pe care statea, cu câteva săptămâni înainte de a muri, și-a întins un sac de cartofi pe post de așternut – a cusut acest model de saci în fiecare zi timp de zeci de ani. Așa a trăit bunica mea. Tu poți să spui asta despre tine? Mă îndoiesc că tinerii de azi mai visează să muncească toată viața într-o fabrică și să moară pe saltele acoperite cu saci de cartofi.
Dar în același timp, când văd acest gen de scene din jurul meu, aleg să captez sensul și frumusețea vieții. Asta e viaţa reală. Și așa trece. Iar împrejurul nostru, în aceste situații nu sunt doi sau trei oameni. Cei mai mulți oameni așa trăiesc. Eu vreau să imortalizez aceste scene. Uită-te în schimb în orice revistă: numai staruri de cinema și celebrități. Eu însă vreau să surprind persoanele simple, să arăt frumusețea vieții obișnuite.
Markov și-a format o filozofie proprie si simplă despre viață:
Prezența mâinilor, a capului și a picioarelor este tot ceea ce iți trebuie pentru a fi fericit.
Întrebat ce crede despre calitatea tehnică a fotografiilor realizate cu telefonul mobil in comparație cu cele realizate cu o camera foto profesională a răspuns în stilul care îl caracterizează, cum spuneam – ușor colorat:
Calitate foto? Dă-o naibii, m-aș muțumi cu schițe făcute cu creionul dacă aș ști să desenez.
Pe scurt acesta este Dmitri Markov, fotograful fără aparat foto dar cu peste 200.000 de urmaritori pe Instagram. Iar acestea sunt câteva dintre fotografiile sale.