Gabriela DOBOȘ ; O mască a Serenissimei

Locatie : Venetia

© Gabriela Doboș

Carnavalul de la Venetia are o traditie foarte veche. Este festivalul care celebreaza trecerea de la iarna la primavara, o perioada in care totul pare realizabil si perfect posibil, inclusiv iluzia ca cei mai saraci oameni pot deveni cei mai puternici purtand pe fata masti. Festivalul din Venetia dateaza inca din anul 1296, cand Senatul Republicii Venetia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. Dupa o intrerupere de peste doua secole traditia Carnavalului din Venetia a fost redescoperita de municipalitate in anul 1980, iar de atunci a avut loc anual si s-a bucurat de un succes tot mai mare. Carnavalul este ultima mare srbatoare ce are loc inaintea austeritatilor Postului Pastelui  catolic.

Fotografia a fost realizata de Gabriela Dobos in timpul Carnavalului din 2013.

Descrierea momentului facuta de autoarea imaginii:

O mască a Serenissimei
Scriu cu pixeli de puțini ani, după ce vreo 14 am scris cu pixul la gazetele centrale. Fără dubiu, fotografia mi-a adus cele mai mari împliniri, așa că am plecat des cu trusa foto prin Iași, dincolo de Iași și aiurea, chiar și cu câteva meridiane spre apus și spre răsărit.
Recent, am optat (instant) pentru un city-break în Veneția, spre finalul carnavalului, în goana după imagini altfel cu vestitele măști aristocrate. Veneția avea să fie tristă, fără soare, turiști și mai ales măști, mă descurajau apropiații, ba chiar și unele prognoze meteo. Fenomenul “Aqua alta” (specific Adriaticii în laguna venețiană), ploile, ninsorile și temperaturile prăbușite ar fi zădărnicit escapada mea fotografică, de una singură, pe tărâmul Serenissimei. Fals! Soarele a fost unde a trebuit și mai ales când a trebuit pentru că îl adusesem de la Iași.
Am dat târcoale locurilor unde personajele erau fulgerate de blițuri și mitraliate fără răgaz de fotografi profesioniști, dar mai ales de cohoardele de turiști-fotografi, dar în ziua în care piața San Marco nu a mai putut cuprinde mai toate… continentele, în special turiștii din Asia, am acostat la Accademia, după o rută scurtă cu vaporetto. De acolo, am înaintat molcom pe coridoarele strâmte care se curbau în podețe peste micile canale sau se întâlneau cu altele în piațete pavate. În buzunarul vestei foto avem pregătit un Sony NEX-5 (18-55mm), iar la îndemână un Canon EOS 5D Mark III (cu 70-200mm cu f4 și blițul Canon Speedlite 580EX II). Urmăream cu privirea două personaje costumate în roșu când, în stânga mea, în contra-lumină, un alt personaj se odihnea rezemat de balustrada unui canal. Am încremenit în timp ce pășeam, știind că frumusețea imaginii nu va rămâne doar în mintea mea, ci o voi împărtăși, acum, cu voi.
M-am lipit de zidul unui imobil, iar masca s-a întors spre obiectiv și s-a așezat, firesc, în cadru. Soarele după-amiezii lumina perfect voalul, legănat de o adiere. Am deschis blițul și am setat aparatul. Am schimbat apoi diafragma, declanșând din același punct de stație și din dreapta de puține ori, până când un grup de turiști a spulberat farmecul momentului. Eu aveam, însă, o fotografie… altfel cu o mască venețiană care să vă stârnească, acum și poate peste timp, emoție.
După patru zile de fotografiere, am plecat din Veneția încântată de truda mea, cu trupul șubrezit de echipamentul foto, de orele lungi și de condițiile de fotografiere. În urmă, la nici două ore, pătura groasă de nori se reinstalase peste Veneția cu fulgere și ploaie abundentă. A doua zi, “Aqua alta” și ninsorile cotropiseră Piața San Marco și laguna, iar sloiuri de gheață afectau serios Adriatica. Să nu uit să vă scriu: am luat înapoi, la Iași, soarele. Nu degeaba mi se spune Scăpărici…
Gabriela DOBOȘ / PRO IMAGE Photo Agency
Gabriela DOBOŞ
T: 0722.576.242
E: scaparici@proimage.ro
B: http://gabrieladobos.blogspot.ro/
F: Facebook / Gabriela Doboș (Scăpărici)

Daca ti-a placut ceea ce ai vazut, distribuie pe una dintre retelele de socializare pe care esti conectat (FB , Twitter , etc). Ori lasa-ne un comentariu mai jos, in caseta “Leave a reply”. Ori ambele . Multumim!

Comenteaza cu contul Facebook
f64.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să adăugați comentariul!
Vă rugăm să introduceți numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.