
Agustín Víctor Casasola (1874-1938) a fost un binecunoscut fotograf mexican al începutului anilor 1900, fondator al Asociației Mexicane a Fotografilor de Presă (Asociación Mexicana de Fotógrafos de Prensa).
Biografie:
Copilăria și adolescența:
Rămas orfan de tată este nevoit să muncescă încă din copilărie pentru a se putea întreține. Astfel ca foarte tânăr adolescent alege să lucreze ca tipograf în culegătorii și ateliere tipografice. Este primul pas care îl pune în contact cu presa sfârșitului de secol XIX.
La numai șaisprezece ani, în1890, scrie primele articole pentru El Imparcial, ziarul guvernamental al timpului respectiv. Se specializează în fotografie și devine fotograf la 20 de ani. În anul 1894 începe să își ilustreze reportajele cu fotografii făcute de el însuși. Începe să colaboreze și cu alte publicații mexicane precum El Globo, El Popular, El Tiempo sau El Universal. Fotografiile sale se concentrau inițial pe elita socială a vremii, așa cum i se solicita de către ziarele pentru care lucra.
Arhiva Casasola
În 1900 fondează o arhivă foto care ulterior avea să fie denumită după numele său, Arhiva Casasola. Arhivarea imaginilor devine aproape o obsesie pentru el, considerând că aceasta va servi pe viitor documentării istoriei Mexicului. Reușește să strângă în jurul său alți fotografi mexicani ai vremii (Antonio Carrillo, Abraham Lupercio, Ezequiel Alvarez Tostado și Jerónimo Hernández). Îi implică în fotografia documentară pe fratele său Miguel și pe fiii săi, Gustavo Casoloa Zapata și Federico Casasola Zapata.
Asociația Mexicană a Fotografilor de Presă
Odată cu cooptarea unui număr tot mai mare de fotografi, în anul 1912 transformă Asociația Mexicană a Fotografilor de Presă în Agenția Mexicană de Informație Fotografică (Agencia Mexicana de Informacion Fotografica) ale cărei imagini vor fi ulterior distribuite în toată lumea. Cererea de imagini din Mexic devenise foarte mare deoarece în anul 1910 începuse Revoluția Mexicană, una dintre cele mai sângeroase perioade din istoria Mexicului, perioadă care a durat până în 1920. În timpul revoluției numărul însumat al combatanților din toate taberele depășea 500.000 de mii de oameni. O mare parte dintre revoluționari erau femei și copii.
În timpul revoluției multe ziare au fost închise iar redacțiile și agențiile de presă erau jefuite constant așa că agenția nou creată sub îndrumarea lui Casasola și-a asumat rolul de păstrare și conservare a fotografiilor cu valoare istorică. Realizate pe plăci de sticlă acestea erau depozitate grupat în cutii de lemn care atunci când situația devenea prea tensionată erau scoase clandestin în afara țării pentru a nu fi distruse în timpul luptelor grupărilor revoluționare.
Galerie foto:













Deși Revoluția Mexicană reprezintă o componentă importantă a fotografiilor arhivate de Casasola, imaginile documentare ale vieții de zi cu zi din Mexic sunt la fel de valoroase incluzând imagini cu viața străzii, viața culturală, mediul educațional sau imagini din pușcării și mediul polițienesc cu anchetele vremii. Agenția creată de Augustin Victor Casasola și-a ales ca slogan expresia „Am sau fac fotografia de care aveți nevoie„ și a ajuns să înregistreze la un moment dat 483 de fotografi. Cu un număr atât de mare de fotografi a devenit neclar care dintre fotografii i se pot atribui lui cu certitudine și care altor fotografi, incluzându-l pe fratele său Miguel. Până la moartea sa, în anul 1938 agenția a ajuns la peste 500.000 de imagini arhivate și datorită dificultății inventarierii corecte și complete de către famile, aceasta a preferat să o cedeze statului.

















Galerie foto:
Fii social! Poți comenta folosind căsuța de mesaje ( din partea de jos a paginii ) sau folosind formularul facebook.